Biografie
english


Alex AkelaVan klassiek geschoolde violist tot op de Amerikaanse leest geschoeide singer-songwriter - dat is de jarenlange weg die Alex Akela heeft doorlopen. Nadat hij ruime ervaring heeft opgedaan in de klassieke muziek (met piano als tweede instrument), vond deze multi-instrumentalist het in 2001 tijd voor een koerswijziging: geen bladmuziek maar improvisatie, geen deftige concertzalen maar rokerige kroegen. Zodoende kwam hij in het vaarwater van blues, jazz, funk en folk terecht - en het voelde goed. Optredens met diverse bands volgden. En passant (mede)produceerde Alex cd's voor bevriende muzikanten en leerde hij zich nieuwe instrumenten bespelen.

Alex Akela Op zesjarige leeftijd begon Akela met vioolspelen. 25 jaar later is er dan Serendipity, zijn debuutalbum. “Goede liedjes zijn net als wijn – ze hebben tijd nodig om te rijpen.” Ondertussen speelde Alex talloze grote en vooral kleine podia plat, solo en als begeleider van collega-songwriters. Paradiso, Vredenburg, Mezz, Zwarte Cross, Blue Highways, Roepaen - het zijn slechts enkele voorbeelden. Van Waddeneilanden tot Maastricht, van Enschede tot Tiengemeten – er staan inmiddels vele tienduizenden kilometers op zijn teller.

En het bleef niet bij Nederland. Ook in Belgie, Duitsland, Denemarken en Zweden kennen ze inmiddels deze “muzikale duizendpoot” (3voor12 Tilburg). Nog altijd is Alex een graag geziene gast/sessiemuzikant, getuige de lijst van artiesten met wie hij live of in de studio gewerkt heeft: Bertolf, JW Roy, Mathijs Leeuwis, Bob Martin (USA), Vanessa Peters (USA), Lynne Hanson (CAN), Martin Weston King (UK), MC Hansen (DK), Terje Nordgarden (N) en vele anderen uit zowel binnen- als buitenland. En er werd af en toe flink gejamd, o.a. met Candy Dulfer.

Alex AkelaHet reizen als leidraad komt dan ook in meerdere nummers op Serendipity terug. “Maar je hoeft het niet per se letterlijk te nemen. De reis is een geweldige metafoor voor het leven in het algemeen,” aldus Alex. Dus horen we op de plaat bekende thema’s voorbij komen: liefde, vriendschap, angst en nieuwsgierigheid voor de toekomst, en een enkele terugblik op het verleden. Allemaal onderwerpen waarmee zo’n beetje iedere reiziger geconfronteerd wordt. Akela trekt deze lijn niet alleen tekstueel maar ook muzikaal door: Serendipity voert langs de intieme melancholie van folk, de onverwacht vrolijke blues en de van sinistere ondertoon voorziene funk. Om vervolgens flink uit de bocht te vliegen bij rootsrock met een gemene slidegitaar. En dan ineens bijna tot stilstand te komen bij de serene rust van jazz. Herkenbare stations, maar wel in een onvoorspelbare volgorde… mischien wel de ideale reis ? Aan het gezelschap heeft het in ieder geval niet gelegen: Phaedra Kwant (bas/contrabas, o.a. Veldhuis & Kemper), Mike Roelofs (toetsen, o.a. Iain Matthews) en Gino Bombrini (drums/bluesharp, o.a. Pete Philly) behoren tot de crème de la crème van de Nederlandse muziekscene, en zijn zodoende allesbehalve saaie reisgenoten.

Alex AkelaKomende tijd is Alex weer veelvuldig onderweg. Semi-akoestisch solo of met zijn volledige band – variatie genoeg. Maar zijn liedjes, die neemt hij hoe dan ook met zich mee. Nauwlettende observaties en eerlijke ontboezemingen, nu sarcastisch en scherp, dan weer lyrisch en kwetsbaar. En vooral veel interactie met het publiek: "dat magische contact met de luisteraar is en blijft mijn voornaamste drive".


Voornaamste feiten:

1986-1994: studie klassieke viool aan de muziekschool (met vanaf 1988 ook piano, als tweede instrument). Succesvol afgerond in 1994.
1996-1997: gitaarlessen, gevolgd door zelfstudie. Eerste eigen nummers geschreven.
1997-2002: tweede violist bij een symfonieorkest, diverse schoolbands (viool, toetsen). Gastoptredens bij Arno Adams (viool, gitaar).
2002-2005: bandlid Doolin' Kells (Ierse folk/roots).
2003-2005: bandlid Estella Martiko (pop/jazz/Latin).
2004: eerste solo-optredens. Debuut als producer op "Looking Forward" van Willem Janssen (tevens daarop te horen op diverse instrumenten en als achtergrondzanger).
2006: winnaar Heelsums Singer-Songwriter competitie. Optredens door het hele land. Voorprogramma voor Lisa Winn (CAN). Speciale gast tijdens jubileumconcert "10 jaar Neet oét Lottum" (viool, mandoline).
2006-2007: bandlid Hanneke de Jong (viool, mandoline, dobro).
2007: live in Paradiso met Hanneke de Jong. Tours door Nederland met Vanessa Peters (USA), Terje Nordgarden (N) en MC Hansen (DK). Speciale gast tijdens cd-presentatie Hazy Jane (viool, mandoline). Optredens met Marijn Wijnands (MaRain).
2008: tour door Denemarken met MC Hansen. Cd-opnames met Vanessa Peters (USA), Downside Brothers, Etan Huijs, Walker Diver en Mathijs Leeuwis. Optredens met Vanessa Peters, Michael Weston King (UK), Marybeth D'Amico (USA), Marijn Wijnands, Etan Huijs, MC Hansen, Mathijs Leeuwis en Sequence.
2009: cd-opnames met Okieson, Jeroen Kant, Johan Borger. Tours met Vanessa Peters door Nederland, Duitsland en Belgie, en met MC Hansen door Denemarken. Gastmuzikant bij Sue van Rens, Tom Mank & Sera Jane Smolen (USA), alsook bij Lynne Hanson (CAN) tijdens haar eerste optredens in Nederland. Live in Paradiso met Mathijs Leeuwis (winnaar publieksprijs Grote Prijs van Nederland 2009).
2010: cd-opnames met Bertolf, JW Roy, Mathijs Leeuwis, Phantom Puercos, Joop Janssen, TatYana Storm. Tours met Vanessa Peters en MC Hansen door Nederland, Duitsland en Belgie.

Instrumenten: gitaar (el/ac), viool (el/ac), toetsen, accordeon, bas (gefret/fretloos), mandoline, dobro, banjo, lichte percussie, mondharmonica.

Live

1 juli - A Day In The Park, Venlo (solo)

6 juli - Muziekgebouw aan het IJ, Amsterdam (met Mattanja Joy Bradley)

15 juli - Zomerfeesten (Waalbrug), Nijmegen (in the round met Mathijs Leeuwis en Sebastiaan van Bijlevelt)

24 juli - Cafe 't Spektakel, Asten (met Mattanja Joy Bradley)

25 augustus - St.Jacobskapel, Nijmegen (solo)

15 september - info volgt, Hoogeveen (met Mattanja Joy Bradley)

6 oktober - St.Jacobskapel, Nijmegen (met Mathijs Leeuwis)

17 november - De Groene Zwaan, De Rijp (Mathijs Leeuwis Trio)

20 november - Cultuurhuis, Heerlen (solo, dubbeloptreden met Martine Bond)

7 januari 2013 - Meneer Frits, Eindhoven (Mathijs Leeuwis Band)

3 maart 2013 - Den Herberg, Belfeld (Mathijs Leeuwis Trio)

12 mei 2013 - Theater Walhalla, Rotterdam (Mathijs Leeuwis Band)